fredag 15. oktober 2010

EU kan være redningen!

Kan EU belastes for Europas dårlige økonomi? Undertegnede ønsker å sette fokus på spørsmålet om EU-samarbeidet har skyld i den kriserammede økonomien som enkelte land i Europa opplever. Det gis et ensidig inntrykk av at krisen kommer av Europa-samarbeidet. Både tilhengere og motstandere av EU bør tenke litt over hvordan situasjonen ville vært uten et sterkt EU. Unionen er ikke årsaken til krisen, men kan være redningen.

Har man EU-samarbeidet ensidig for oppgangstider? Eller er det slik at man også står sammen i nedgangstider? Selvfølgelig står unionen sammen i alle situasjoner! Fokuset i media, spesielt siste året har gitt et bilde av at EU har bidratt til en tvungen redningsaksjon for enkelte medlemsland. Har man litt kunnskap om EU-samarbeidet vet man at unionen er bundet sammen av felles interesser for utvikling og resultat. Det er av interesse for alle EU land at kriserammede land får nødvendig hjelp til å rette opp den dårlige økonomiske situasjonen. Dette er en av grunnpilarene i europasamarbeidet.

Det burde ikke være en fremmed tanke at man hjelper andre land ut av kriser. Norge bidrar positivt med å gi midler til mange kriserammede land på andre kontinent. Hvorfor er da økonomisk hjelp mellom land i Europa negativt? Ja, EU setter krav til en del av midlene som gis og krav til en mer effektiv drift av enkelte medlemsland (les Hellas). Man bør reflektere litt over hva som ville vært utfallet av den økonomiske krisen for mange land dersom EU ikke hadde fungert så godt som det faktisk gjør, også i krisetider.

Hellas, Spania og Portugal er de hardest rammede landene i Europa. De siste månedene har undertegnede møtt flere statsledere fra Hellas, Spania og Portugal via sitt daglige virke. Alle har lovpriset EU-samarbeidet. Dette fordi de alle visste at uten støtte fra unionen ville de ikke klart å bevege seg ut av krisen uten betydelig større nedskjæringer og enda høyere arbeidsledighet. Statsledere fra Hellas påpekte også at befolkningen til å begynne med ikke likte innblandingen fra EU og at flere av kravene EU fremførte for Hellas direkte påvirket deres situasjon og inntektsgrunnlag. Grunnen til denne reaksjonen fra befolkningen er en normal reaksjon, men når tiltakene som settes inn starter å virke roer situasjonen seg og følelser erstattes med fornuft. Hellas ser nå positivt på fremtiden fordi man ikke står alene om å snu situasjonen fra elendighet til vekst.

Eurosamarbeidet har pålagt landene en viss grad av økonomisk ansvarlighet, selv om akkurat det kan være vanskelig å se i en situasjon som nå. Det krisen understreker er at felles valuta stiller strenge krav til budsjettdisiplin, og en effekt av krisen vil nok være at kontrollen med dette blir strengere fremover. EU er en sammenslutning i stadig utvikling og kan helt sikkert forbedres på mange områder, men det kan ikke være tvil om at EU har bidratt til en sunn utvikling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar